فهرست مطالب

فصلنامه دنیای میکروب ها
سال چهارم شماره 3 (پیاپی 11، پاییز و زمستان 1390)

  • تاریخ انتشار: 1390/10/11
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مریم رنجبر مبارکه*، محسن مبینی دهکردی، علی اصغر رستگاری صفحات 67-76
    سابقه و هدف
    ال-گلوتامیناز آنزیمی است که به دلیل کاربرد گسترده در صنایع دارویی و غذایی در سال های اخیر بسیار مورد توجه قرار گرفته است. این آنزیم یکی از مهم ترین آنزیم های درمانی است که برای درمان لوسمی استفاده می شود. این مطالعه با هدف جداسازی و شناسایی باکتری های بومی مولد آنزیم ال-گلوتامیناز و بررسی کمی فعالیت آنزیم در شرایط تخمیر غوطه ور، به منظور تعیین بهترین جدایه از نظر فعالیت آنزیم انجام گرفت. مواد و روش ها: باکتری های تولید کننده ال-گلوتامیناز از نمونه های خاک و آب رودخانه زاینده رود و کارون و حوضچه پرورش ماهی جداسازی شدند. جدایه ها به منظور تولید آنزیم ال-گلوتامیناز به کمک محیط مینی مال گلوتامین آگار (MGA) غربالگری شدند. تولید ال-گلوتامیناز در سیستم تخمیر غوطه ور با استفاده از محیط مینرال سالت گلوتامین (MSG) انجام شد و آنزیم تولید شده به صورت کمی اندازه گیری گردید. بهترین جدایه مولد آنزیم به وسیله ی ویژگی های ریخت شناسی و تست های بیوشیمیایی تعیین هویت شد. یافته ها: در این مطالعه 11 سویه باکتری مولد ال-گلوتامیناز جداسازی گردید. از این میان سویه CH3-GLU بیشترین تولید آنزیم را به میزان  U/ml62/0±91/37 در دمای C°45 پس از 96 ساعت نشان داد. این جدایه به عنوان سویه ای از باسیلوس سوبتیلیس (Bacillus subtilis) شناسایی گردید.
    نتیجه گیری
    نتایج این بررسی نشان داد که باکتری باسیلوس سوبتیلیس سویه CH3-GLU به عنوان یک سویه بومی پتانسیل بالایی در تولید ال-گلوتامیناز دارد.
    کلیدواژگان: ال-گلوتامیناز، باکتری های بومی ایران، باسیلوس
  • فاطمه گلستان، یحیی تهمتن*، معصومه حیاتی، الهام معظمیان صفحات 77-83
    سابقه و هدف
    باکتری اشریشیا کلی سویه K99 مهم ترین عامل ایجاد کننده اسهال در گوساله ها می باشد. کلی سین یکی از انواع باکتریوسین ها می باشد که به وسیله سویه های مختلف اشریشیا تولید شده و خاصیت کشندگی بر روی باکتری های همان نوع یا باکتری های مشابه دارد. این مطالعه با هدف بررسی باکتری های کلی سینوژنیک به عنوان روشی در درمان عفونت اشریشیا کلی سویه K99 انجام گرفت مواد و روش ها:  این مطالعه به صورت تجربی بر روی  192 بچه موش BALB/c، در 2 گروه تست وکنترل انجام شد. موش های گروه 1 کنترل تنها سوسپانسیون باکتری کلی سینوژنیک و به موش های گروه 2 کنترل تنها سوسپانسیون باکتری اشریشیا کلی K99 خورانده شد. به موش های گروه تست نیز پس از خوراندن سوسپانسیون باکتری کلی سینوژنیک، در فواصل زمانی مختلف سوسپانسیون باکتری اشریشیا کلی K99 داده شد. در نهایت میزان مرگ و میر بچه موش ها در گروه های کنترل و تست مورد بررسی قرار گرفت.      یافته ها: نتایج این بررسی نشان داد که تمامی بچه موش ها در گروه 1 کنترل زنده ماندند. اما در 83% (40 مورد) از بچه موش های گروه 2 کنترل، به دلیل حضور سم ناشی از باکتری اشریشیا کلی K99، مرگ و میر مشاهده گردید. از طرفی میزان مرگ و میر در بچه موش های موجود در گروه های تست نیز به طور چشمگیری کاهش یافته بود. همچنین مشخص گردید که خاصیت مهار کنندگی باکتری های کلی سینوژنیک به غلظت باکتری و زمان تلقیح بستگی دارد.    
    نتیجه گیری
    با توجه به نقش مهم باکتری های کلی سینوژنیک در مهار باکتری اشریشیا کلی K99، کلی سین ها می توانند به عنوان گزینه ای مناسب در درمان بیماری های عفونی ناشی از این سویه باکتریایی مورد توجه قرار گیرند. از طرفی کلی سین ها می توانند در آینده نزدیک به عنوان یک پروبیوتیک، جایگزینی مناسب برای آنتی بیوتیک های متداول باشند.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی K99، کلی سین، باکتری کلی سینوژنیک
  • زهرا اعتبارزاده*، مژگان عشاقی، نور امیرمظفری صفحات 84-92
    سابقه و هدف
    عفونت های دستگاه ادراری جزء شایع ترین بیماری های عفونی می باشند. امروزه باکتری اشریشیا کلی به عنوان غالب ترین عامل ایجاد کننده عفونت ادراری در 90-80 درصد از بیماران گزارش شده است. با توجه به افزایش روزافزون مصرف آنتی بیوتیک و به دنبال آن ایجاد مقاومت دارویی این مطالعه با هدف ارزیابی الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سویه های اشریشیا کلی جداسازی شده از بیماران مشکوک به عفونت ادراری و نیز گروه بندی فیلوژنتیک این سویه ها انجام گرفت. مواد و روش ها: این پژوهش به صورت مقطعی _توصیفی بر روی 600 نمونه کشت مشکوک به عفونت ادراری جمع آوری شده از بیمارستان کلیوی فوق تخصصی شهید هاشمی نژاد تهران انجام شد. به منظور جداسازی سویه های اشریشیا کلی تمامی نمونه ها با استفاده از آزمون های بیوشیمیایی و میکروبی مورد بررسی قرار گرفتند. سپس با استفاده از روش استاندارد انتشار دیسک   (Kirby-Bauer) آزمون حساسیت دارویی بر روی 8 گروه مختلف آنتی بیوتیکی انجام شد. به منظور تایپینگ و گروه بندی فیلوژنتیک سویه های اشریشیا کلی از روش Multiplex PCR و پرایمرهای اختصاصی ژن های chuA، yjaA و نیز قطعه TSPE4.C2 استفاده گردید. یافته ها: در این مطالعه بیشترین میزان مقاومت نسبت به آنتی بیوتیک های آمپی سیلین (83/83%) و نالیدیکسیک اسید (42/71%) و کم ترین آن نسبت به نیتروفورانتویین (12/3%) و سفتی زوکسیم (22/11%) مشاهده گردید.  با ارزیابی گروه فیلوژنتیک مشخص شد که 65% سویه ها به گروه B2، 19% به گروه D و 16% نیز به گروه فیلوژنتیک A تعلق دارند. همچنین بیشتر سویه های مقاوم به آنتی بیوتیک ها و نیز سویه های مقاوم به چند دارو متعلق به گروه فیلوژنتیک B2 بودند.
    نتیجه گیری
    اشریشیا کلی جدا شده از عفونت های دستگاه ادراری در این منطقه، بیشتر متعلق به گروه فیلوژنتیک B2 بودند که با اغلب پژوهش های انجام شده در دنیا هم خوانی دارد.
    کلیدواژگان: اشریشیا کلی، فیلوتایپینگ، مقاومت آنتی بیوتیکی، عفونت دستگاه ادراری
  • صابر نیک سیرت*، محمد فائزی قاسمی، خسرو عیسی زاده، محمدرضا مجید خوش خلق پهلویانی صفحات 93-100
    سابقه و هدف

    دی پیکولینیک اسید (پیریدین 2،6- دی کربوکسیلیک اسید) یکی از مهم ترین ترکیبات اسپور باکتری ها می باشد. این ترکیب دارای ساختمان منحصر به فردی است و تنها در اندوسپور باکتری ها وجود دارد. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر تنش های محیطی بر میزان تولید DPA در باسیلوس سریوس PTCC1015 انجام گرفته است. مواد و روش ها: در این پژوهش به صورت تجربی اثر تنش های گرما، اتانول، نمک و pH  بر اسپور زاییباسیلوس سریوس PTCC1015 با روش رنگ سنجی (تشکیل ترکیب رنگی حاصل از واکنش آهن با دی پیکولینیک اسید)  و مقایسه آن با منحنی استاندارد مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها: نتایج نشان داد که افزایش میزان نمک و اسیدیته محیط موجب کاهش تشکیل DPA در سویه باسیلوس سریوس می شوند. اما pH قلیایی در محدوده ی 10-8 افزایش آن را به دنبال دارد. همچنین در محدوده 5 تا 55 درصد  اتانول کاهش چشمگیری در تولید DPA مشاهده گردید. در دمای بهینه Cº 30 میزان تشکیل DPA نسبت به شاهد بیشتر بود. همچنین با افزایش دما تا Cº 90  به دلیل عدم رشد باکتری تعداد سلول ها کاهش و به دنبال آن میزان DPA کاهش یافت.

    نتیجه گیری

    محیط های استرسی که کم ترین تولید DPA را دارند می توانند در راستای کنترل اسپور باسیلوس سریوس در صنایع غذایی و لبنی حایز اهمیت باشند.

    کلیدواژگان: DPA، رنگ سنجی، اسپور، باسیلوس سرئوس
  • پژواک خاکی، ابراهیم خداوردی داریان، سهیلا مرادی بیدهندی، حمید یاحقی، مهرانگیز دژبرد، ناهید سلطانی مجد* صفحات 101-108
    سابقه و هدف
    لپتوسپیروز یکی از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و دام با فراوانی زیاد در سراسر جهان است. عفونت افراد در کشتارگاه تصادفی است و معمولا پس از تماس مستقیم با ادرار یا لاشه حیوانات آلوده اتفاق می افتد. این پژوهش با هدف بررسی میزان آلودگی سرمی به سویه های مختلف لپتوسپیرا اینتروگانس در کارکنان کشتارگاه صنعتی گاو استان زنجان انجام شد. مواد و روش ها: این پژوهش به صورت مقطعی- توصیفی بر روی 98 نمونه سرم جمع آوری شده از کارکنان  کشتارگاه صنعتی استان زنجان از  بهمن 1389 تا شهریور 1390 انجام شد. تمامی نمونه های سرمی پس از کدگذاری و مشخصات آن ها ثبت گردید. سپس با استفاده از 7 سروتیپ زنده لپتوسپیرا موجود در کلکسیون میکروبی آزمایشگاه رفرانس لپتوسپیرا بخش میکروب شناسی موسسه واکسن و سرم سازی رازی کرج به وسیله ی آزمون آگلوتیناسیون میکروسکوپی (MAT)  مورد بررسی قرار گرفتند.
    نتایج
    نتایج حاصل از بررسی 98 نمونه سرمی نشان دهنده واکنش مثبت 34 نمونه (7/34%) با یک یا بیش از یک سرووار بود. همچنین 64 نمونه (3/65%) سرمی از لحاظ سرولوژیکی منفی بودند. شایع ترین سرووارهای مشاهده شده لپتوسپیرا، سرووارهای سرجوهارجو ، گریپوتایفوزا  و کانیکولا به ترتیب با فراوانی 8/47% ، 2/15% و13% بود.
    نتیجه گیری
    شیوع بالای آلودگی در زنجان و مطالعات انجام شده در سایر شهرهای ایران و بالا بودن تیتر سرمی نشان دهنده حضور عفونت لپتوسپیرایی در زنجان می باشد، که این امر منجر به انتقال آلودگی به چرخه مواد غذایی خواهد شد. با توجه به نتایج حاصل از این تحقیق پیشنهاد می گردد که از واکسن های در بردارنده سروتیپ های یاد شده، برای کنترل آلودگی در دام ها استفاده گردد.
  • فرنگیس قاسمی*، عباسعلی رضاییان صفحات 109-116
    سابقه و هدف
    خفاش که دومین گروه بزرگ پستانداران است و نقش مهمی در اقتصاد انسان دارد، می تواند مخزن قارچ کشنده هیستوپلاسما کپسولاتوم باشد. این قارچ در خاک آلوده به مدفوع پرنده و خفاش به ویژه در غارها و مزارع یافت می شود و قابل انتقال به انسان است. در این مطالعه آلودگی خفاش به قارچ هیستوپلاسما کپسولاتوم در غارهای شهرستان جهرم مورد بررسی قرار گرفت. مواد و روش ها: خفاش ها از 7 غار بزرگ با تور نامریی در مدت 12 ماه (1390-1389) جمع آوری شدند. بر اساس ویژگی های کلیدی معتبر، خفاش ها شناسایی و رده بندی گردیدند. نمونه ها از پوست، دهان و پس از تشریح، از اندام های داخلی آن ها، تهیه و در محیط هایی مانند BHI کشت داده شدند. یافته ها: تعداد 168 خفاش از 11 گونه و از 6 خانواده در منطقه شناسایی گردیدند که در هیچ کدام از آن ها آلودگی به قارچ هیستوپلاسما کپسولاتوم مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    عدم مشاهده آلودگی در منطقه با وجود جمعیت زیاد و متنوع خفاش به عنوان مخزن، وجود مدفوع سرشار از املاح، شرایط اقلیمی و توپوگرافی مناسب در غارهای مورد مطالعه که شرایط مناسبی برای زیست این قارچ ایجاد نموده است، نشان می دهد که عواملی دیگر از جمله عوامل ژنتیک و فیزیولوژیک خفاش یا عوامل اکولوژیک که در کامل شدن چرخه زندگی قارچ اختلال ایجاد می کنند تاثیر گذار بوده است.
|
  • Maryam Ranjbar-Mobarake *, Mohsen Mobini-Dehkordi, Ali Asghar Rastegary Pages 67-76
    Background and Objective
    L-glutaminase is widely used in pharmaceutical and food industries, such as treatment of leukemia. This study aimed to isolate and identify native L-glutaminase producing bacteria in Iran and to study its quantitative activity in submerged fermentation.
    Material and Methods
    The L-glutaminase producer bacteria were isolated from soil and water samples of Zayandehrod and Karoon Rivers and also from the sediments of fishing pools. The isolates were screened using minimal glutamine agar (MGA) medium for producing L-glutaminase enzyme. The samples were grown in a submerged fermentation system using mineral salt glutamine (MSG) medium, and the produced enzyme was assayed quantitatively. The best glutaminase producer bacterium was identified by the gram-staining and biochemical tests.
    Result
    In this study, 11 glutaminase producer strains were isolated. Bacillus subtilis CH3-GLU strain showed maximum enzyme productivity 37.91±0.62 U/ml at temperature 45° C after 96 hours.
    Conclusion
    Based on this study, Bacillus subtilis CH3-GLU showed the highest rate of glutaminase production.
    Keywords: L-glutaminase, Iranian native bacteria, Bacillus
  • Fatemeh Golestan, Yahya Tahamtan *, Masoumeh Hayati, Elham Moazamian Pages 77-83
    Background and Objective
    E. coli k99 is one of the major causes of diarrhea in neonatal calves. Colicin is an antimicrobial peptide produced by one strain of E. coli to suppress the growth of other strains of E. coli. The aim of this study was to control E. coli k99 infection in mice by oral administration of colicinogenic E. coli (CEC).
    Material and Methods
    This experimental study was conducted on two groups of control and treatment infant mice, strain BALB/c. The control group was subdivided into two groups: one group was fed with colicinogenic E. coli (CEC) and the second control group was E. coli k99. The treatment group was administrated with colicinogenic E. coli (CEC) and also with E. coli k99 in intervals. Finally, the mortality rate of the mice was assayed in both treatment and control groups.
    Result
    Results of this study delineated that all mice in the control group who were fed with colicinogenic E. coli was survived while 83% of the second control group (40 cases) died due to production of heat-stable enterotoxin. Our study showed that the mortality rate in the treatment group was significantly reduced, and the reduction rate was increased in higher doses of colicinogenic E. coli (CEC).
    Conclusion
     Based on the antibacterial activity of CEC against E. coli k99, colicin is an appropriate choice for control of the infection. Furthermore, it is possible to replace colicins instead of conventional antibiotics for control of the intestinal disorder.
    Keywords: E.coli K99, Colicinogenic Bacteria, Colicin
  • Zahra Etebarzadeh *, Mojgan Oshaghi, Noor Amir Mozafari Pages 84-92
    Background and Objective
    Urinary tract infections (UTI) are among the most common infectious diseases. Nowadays, Escherichia coli (E. coli) is counted as the predominant cause of urinary tract infection in 80-90% of patients. Due to increase in the rate of antibiotic usage and subsequent drug resistance, this study was performed to evaluate the antimicrobial resistance pattern of E. coli isolated from patients with suspected urinary tract infection and phylogenetic grouping of these strains.
    Materials and Methods
    This cross sectional study was conducted on 600 samples of suspected urinary tract infection from Hasheminejad super specialty kidney hospital. To isolate E. coli strains, all samples were examined with biochemical and microbial tests. Then using the standard disc diffusion method (Kirby-Bauer), drug susceptibility test was performed on 8 different antibiotics. Multiplex PCR technique and specific primers of chuA, yjaA genes and TSPE4.C2 fragment were used for phylogenetic grouping of the isolated E. coli strains.
    Results
    In this study the highest rates of resistance to antibiotics were seen against ampicillin (83.83%) and nalidixic acid (71.42%). Also, the lowest rates of resistance were reported against nitrofurantoin (3.12%) and ceftizoxime (11.22%). Based on phylogenetic studies, 65%, 19% and 16% of the isolated strains belonged to group B2, group D and group A, respectively. Also, the majority of antibiotic resistant strains and multi-drug resistant strains belonged to the phylogenetic group B2.
    Conclusion
    As same as other reports around the world, most of the E. coli strains isolated from this region belonged to phylogenetic group B2.
    Keywords: E. coli, Phylotyping, Antibiotic Resistance, urinary tract infection
  • Saber Niksirat *, Mohammad Faezi Ghasemi, Khosro Isasazadh, Mohammad Reza Khosh Kholgh Pahlaviani Pages 93-100
    Background and Objective

    Dipicolinic acid (pyridne 2, 6 dicarboxylic acid) is a major component of bacterial spore and is unique in that it has been found only in bacterial endospore. This study was aim to evaluate the environmental stress on DPA production in Bacillus cereus PTCC1015.  

    Materials and Methods

    In this experimental study the effects of environmental stresses including temperature, ethanol, NaCl and pH on the production of DPA by Bacillus cereus PTCC 1015 were evaluated by colorimetric assay (the color complex formed by interaction of ferrous iron with dipicolinic acid) and comparison with standard curves.

    Results

    The results showed that the amount of DPA in B. cereus decreased upon increase in acidic condition and salt concentration in the medium. DPA formation increased at alkaline pH 8-10. DPA formation decreased in the medium containing 5-55% of ethanol. DPA formation was higher in optimum temperature at 30 ºCin comparison to the reference strains. The cell concentration decreased at 90 ºC and level of DPA detected in this stage.

    Conclusion

    In stressful condition, DPA formation significantly reduced and these properties can be used in food and dairy industries to control spore production of Bacillus cereus.

    Keywords: DPA, colorimetric, Spore, Bacillus cereus
  • Pejvak Khaki, Ebrahim Khodaverdi Darian, Soheila Moradi Bidhendi, Hamid Yahaghi, Mehrangiz Dejbord, Nahid Soltani Majd * Pages 101-108
    Background and Objectives
    Leptospirosis is one of the most significant zoonotic diseases with intensive frequency worldwide. The infection of individuals in any given slaughter house is fortuitous and it will normally occur after a direct contact with animals’ urine or their carcass. This study was aimed to evaluate the rate of serum infection with the various strains of Leptospira interrogance among the industrial slaughter house personnel of Zanjan province.
    Material and Methods
    In this cross sectional descriptive study, 98 serum samples were collected from the personnel of the industrial slaughter house placedin Zanjan province throughout 2011. After sampling, all the serum samples were subjected to microscopic agglutination Test (MAT) by seven live Leptospiral serotypes (made by Razi Vaccine and Serum Institute, Karaj, Iran).  
    Results
    The results obtained from study of the serum samples indicated that 34 (34.7%) samples had positive reactions to one or more serovars. The remaining samples (65.3%) were serologically negative.Sejroe Hardjo, Grippotyphosa, and Canicola serovars were the most prevalent serovars of Leptospira with the frequency rates of %47.8, %15.2, and %13, respectively.
    Conclusions
    Since there is a high frequency rate of seropositive cases in the personnel, there is a high possibility for transmitting of the contamination into the food cycle. Therefore, a vaccination program for the personnel is recommended.
  • Farangis Ghasemi *, Abbasali Rezaeian Pages 109-116
    Background and Objective
    Bats, the second largest group of mammals, are the reservoir of Histoplasma capsulatum. This fungus is found in soils enriched by bird droppings and bat guano especially in caves and fields and is transmissible to human beings. In this research, Histoplasma capsulatum infection of bats in the caves placed in Jahrom were investigated.
    Material and Method
    In this study bats were captured with mist-net from 7 caves in Jahrom during 12 months (2010-2011). The bats were identified and classified according to taxonomic key in lab. The samples of skin, mouth, and internal organs of bats, were cultured in BHI media.  
    Results
    168 bats belonging to 11 species and 6 families were identified in Jahrom region but none of them were infected to H. capsulatum.
    Conclusion
    Despite high population and diversity of bat as a source of this fungus and favorable conditions in terms of nutrition, topology and climate, no contamination was detected. This illustrated that some other factors, such as genetic of bats, or physiological and ecologic factors may influence the life cycle of the fungus.